Dorinta de a ajuta

M-a inspirat o prietena faina de-a mea in a scrie acest articol.

Ea intreba retoric : Cand ai ajutat ultima data doar din altruism fara sa te gandesti ca la un moment dat vei avea si beneficii pentru tine?

Aici in opinia mea, ar fi multe de discutat, si le-as lua pe rand:

  1. Cand ne referim la beneficii, ce vrem sa spunem mai exact? Beneficiile, atunci cand ajuti pot fi de multe tipuri, nu doar materiale sau asteptari. Atunci cand ajuti si o faci din tot sufletul, in mod automat iti creste vibratia, energiata vitala, bucuria, recunostinta ca ai putut ajuta, ne simtim impliniti si fericiti, deci sunt beneficii majore de luat in calcul.
  2. Cand ajuti si ai asteptari, te situezi in alta zona in care s-ar putea de multe ori sa nu fii confortabil, astfel iti faci in primul rand tie un deserviciu. Daca asteptarile tale nu se implinesc, iti vei scadea energia si vibratia din cauza emotiilor negative care apar sau a unor stari fara resurse, cum ar fi frustrarea, dezamagirea, ranchiuna.
  3. Cand ai o anumita pregatire, un domeniu in care tu esti expert, un domeniu care exact asta presupune, sa ii ajuti pe altii, aici e alta poveste. Tu la randul tau ai investit energie, timp, bani in educatia ta, este normal sa te astepti sa ai clienti cu succes care in acelasi timp sa fie si clienti platitori. Aici este vorba despre stima de sine, despre faptul ca esti constient de valoarea ta si a serviciilor tale. Nu trebuie sa va fie frica sa va evaluati corect si sa cereti o plata in schimbul serviciilor de calitate top pe care le oferiti. Aici un mare plus il aduc si clientii care sunt constienti ca iti cer acest ajutor si tu esti specialistul potrivit ca sa-i ajuti in calatoria lor.
  4. Daruirea ajutorului. Aici as vrea sa fiti atenti la voi. Multi ne credem salvatorii intregii lumi si astfel cadem in extrema in care vrem sa ajutam pe toata lumea, inclusiv pe cei care nu ne solicita ajutorul, iar uneori suntem chiar frustrati ca nu vor sa accepte ajutorul oferit cu atata generozitate. NU UITATI – acordati ajutor DOAR PERSOANELOR CARE VA CER AJUTORUL. Oricat de bine pregatiti sau bine intentionati ati fi, nu aveti de unde sa stiti care sunt lectiile celuilalt pe care le are de invatat si s-ar putea ca voi cu ajutorul intruziv sa faceti mai mult rau decat bine,cu toate ca intentia voastra a fost una suprema.

V-am oferit aici cateva perspective diferite asupra dorintei de a ajuta. Daca va sunt de folos, voi decideti!

Gianni