FRICA DE “ESEC” , CA NU SUNT SUFICIENT DE BUN

Daca ne legam strict de definitia fricii, atunci cu totii stim deja ca frica este o emotie negativa. Cu toate acestea, daca ne gandim, frica era o emotie normala, un raspuns natural la oamenii care traiau acum cateva sute de ani, pentru ei era un bun pazitor in fata pericolelor pe care le infruntau si care erau predominant aducatoare de vatamari fizice, era o emotie de moment, o emotie de avertizare.

Pe parcursul evolutiei noastre, noi nu prea mai avem fricile de atunci, traim in locuinele noastre moderne, nu ne mai este frica de urs ca vine peste noi si ne mananca. Dar odata cu epoca moderna, si frica noastra s-a transformat si de cele mai multe ori devine cronica,iar statistic se observa ca majoritatea oamenilor moderni isi traiesc viata controlati fiind de fricile lor.

Din acest motiv, in acest ghid despre emotii, datorita comentariilor voastre anterioare, va voi vorbi despre  frica, frica de esec care este o translatare a fricii ca nu sunt suficient de bun.

Daca va faceti o lista cu fricile voastre si o analizati, veti observa ca gandurile care duc la aceste frici sunt legate fie de trecut fie de viitor. Cum vine asta?

Cand aveti frica de “esec” legata de trecutul vostru

Frica de “esec” este legata de trecutul vostru si de credintele limitatoare pe care vi le-ati facut atunci. Poate cand ati fost mici ati participat la un concurs si nu l-ati castigat. Exista posibilitatea ca si parintii vostri sa fi reactionat nepotrivit ( aici as vrea sa fiti atenti, nu dati vina pe parintii vostri, ei au facut pentru voi ce au stiut mai bine, cu resursele pe care le-au avut ei atunci) si atunci ce s-a intamplat? V-ati instalat in voi decizia limitatoare sau credinta limitatoare ca “nu sunt suficient de bun” . Frica de esec cu cea ca nu sunt suficient de bun merg mana in mana. De aici incolo , de la acel moment in care v-ati instalat aceasta credinta, ati tinut de ea si credeti in continuare si acum ca asa este.

Cum ar fi sa va dati seama ca ati crescut si la propriu si la figurat, sa realizati ca odata cu fiecare zi din viata voastra invatati mai mult, cresteti mai mult, evoluati continuu in fiecare secunda, ca daca aveti aceasta decizie in viata voastra e timpul sa o reevaluati pentru ca nu va mai serveste, nu mai este buna pentru voi, sa o actualizati si s-o transformati in decizia ca ati “crescut “ si puteti face tot ce va doriti si este bine pentru voi? Va veti da seama ca schimbandu-va perspectiva asupra deciziei, o puteti inlocui cu alta decizie care este buna pentru voi chiar acum. Aceste decizii le puteti schimba permanent cand voi stiti ca deja sunt perimate pentru voi. E drept, asta inseamna sa fiti atenti la voi , sa realizati ca aveti aceasta decizie si sa o inlocuiti

Cand va mai vine in gand frica de esec, ganditi-va la asta: esecul este doar o eticheta si atat, “esecul” este experienta voastra din care invatati, este semnalul de alarma ca puteti fi si mai buni in ceea ce faceti si ca trebuie sa treceti la actiune. Luati-va invataturile din asa zisul “esec”, bucurati-va ca ati mai invatat ceva si continuati sa faceti mai mult pentru acea arie din viata voastra in care l-ati avut.

Cand aveti frica de “esec” sau ca nu sunt suficient e bun proiectata in viitor

Aici este vorba de alt mecanism. Cum ar fi sa va ganditi asa: sa zicem ca vreti sa incepeti un proiect nou si in loc sa treceti la actiune, sa va simtiti impliniti, stati blocati in aceasta frica si nu faceti nimic, ba mai mult poate va infuriati sau frustrati ca nu faceti. Ei bine aici ca sa iesiti din aceasta stare fara resurse v-as recomanda sa va intoarceti la momentul cand v-ati setat obiectivul (noul proiect) si sa va intrebati foarte sincer, cu ce scop vreti sa faceti acest nou proiect? Atentie, nu de ce ci cu ce scop, care este intentia voastra suprema pentru care va doriti acest obiectiv in viata voastra? Dupa ce va dati raspunsul veti vedea ce aduce in viata voastra acest obiectiv nou si in loc sa va focusati pe frica va veti focusa pe scop. Viitorul, nu-l stie nimeni, nici macar voi, iar daca obstacolele sunt invataturi, atunci de ce sa aveti frica aceasta? Sau poate pe unii dintre voi va ajuta sa priviti lucrurile si asa: sa presupunem ca obiectivul, proiectul, etc, l-ati stat , va stiti scopul si atunci mai puteti completa analiza voastra cu cel mai rau scenariu a ceea ce ar putea sa se intample daca nu reusiti, si atunci puteti decide si mai usor.

Insa , din experienta mea va spun ca daca veti sta blocati in frica, daca va umpleti podul cu scuze, daca nu stiti scopul , veti ramane blocati intr-o “cusca” a vietii care chiar si de e poleita cu aur, tot “cusca” este. Riscurile calculate sunt bune! Nu va feriti de ele! Obstacolele care va ies in cale sunt un indicator al faptului ca mergeti pe calea indeplinirii obiectivului vostru! Iesiti afara din frica! Sunteti minunati!

Luati-va viata inapoi! Cum zicea si Tony Robbins “ Life doesn’t happen TO you, it happens FOR you”

 Sa-ti fie de folos! Si daca ai nevoie de ajutor, suntem aici pentru tine!