MOTIVATIA – UNA DIN RESURSELE NOASTRE

Ce inseamna MOTIVATIA?MOTIVATIA vine atunci cand facem lucruri de care ne pasa. Cand esti motivat atunci inseamna ca vrei cu adevarat ceva iar acel ceva este foarte important pentru tine si e aliniat cu valorile tale! Cand esti motivat, te scufunzi in acea activitate, devii cel mai bun iar din obstacole iti iei invataturile!

Cu totii la inceput de drum cand decidem sa facem ceva, avem o motivatie debordanta. Si cu toate acestea, uneori, undeva pe parcursul drumului ne-o pierdem. Oare de ce se intampla acest lucru?

Pot fi mai multe motive:

 • La inceput, motivatia vine la pachet cu entuziasmul si curiozitatea. Acestea sunt doua drivere foarte importante in mentinerea motivatiei, care din diverse motive pe parcursul calatoriei pana la obiectivul final, se pierd. Cand simtiti ca va pierdeti entuziasmul, intrebati-va de ce? Poate fi oboseala, corpul vostru va spune ca l-ati incarcat mai mult decat trebuie, poate v-ati schimbat valorile si acel obiectiv nu mai este important, va plictiseste si nu mai sunteti curiosi. Vorbiti cu VOI! Cunoasteti-va! Un exercitiu bun de recapatare a entuziasmului este sa va aduceti aminte ce v-a impins spre acest obiectiv la inceput?
 • Sora geamana a MOTIVATIEI este ACTIUNEA! MOTIVATIA este PERMANENT insotita de ACTIUNE.Exemplu: Ti-ai propus un obiectiv, te focusezi mental pe el, poate il scrii si de mana, faci toti pasii teoretic , dar nu treci la actiune. Credeti ca veti atinge obiectivul? Parerea mea este ca nu.
 • Valorile noastre se schimba pe masura ce noi evoluam iar noi evoluam in fiecare zi, asa ca ar fi minunat daca din cand in cand am verifica daca obiectivul nostru mai corespunde valorilor noastre.
 • “Autobiciuirea” noastra poate fi si ea un motiv pentru care ne pierdem motivatia. Cum? Imaginati-va acest scenariu: vrei sa faci ceva din tot sufletul, esti entuziast, esti curios, treci la actiune, dar, si acest “dar” e important, nu-ti setezi corect obiectivul, ori e prea mare pentru timpul alocat si atunci te autobiciuiesti,apare epuizarea fizica si mentala si credinta ca nu esti suficient de bun, fapt care te duce in oboseala cronica unde-ti pierzi toate driverele, ori e prea mic pentru timpul alocat si-ti pierzi interesul, curiozitatea, te plictisesti. Invatati sa fiti blanzi cu voi si mai mult invatati sa va apreciati corect abilitatile. Daca aveti un obiectiv mare care se intinde pe timp indelungat, impartiti-l in obiective mai mici la care sa le dati check pe parcurs si care va vor tine treaza motivatia.
 • Dorinta de a fi cel mai bun, implicarea in realizarea obiectivului, mentine MOTIVATIA !Ganditi-va ce se intampla cand lipseste implicarea, e ca atunci cand “ Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in traista”

Abraham Lincoln spunea: “ Majoritatea oamenilor sunt pe atat de fericiti, pe cat de hotarati sunt sa fie astfel”, cred ca e un citat care se poate extrapola foarte bine si pentru motivatie.

Poti sa-ti raspunzi sincer la cateva intrebari ca sa-ti dai seama de cee ace te motiveaza in diferitele arii ale vietii.

Daca raspunsul este BANII – atunci nu ti-ai raspuns corect! Banii vin ca o consecinta a actiunilor tale, motivatia trebuie sa insemne mult mai mult si de obicei este o emotie: ma simt puternic, am recunoastere, imi place ce fac, ma scoate din zona de confort si astfel evoluez, ma simt bine, ma simt implinit si lista poate continua.

TEST ca sa-ti gasesti driverele de motivatie

Raspunde la intrebari si noteaza in dreptul fiecarei intrebari astfel:

 • Pentru DA – 3
 • Pentru NU – 1
 • Pentru OCAZIONAL -2
 1. Iti ascunzi sau controlezi sentimentele ?
 2. Esti reticent in a cere ajutor?
 3. Iti setezi standare inalte si apoi te critici ca nu reusesti sa le atingi ?
 4. Faci lucruri ( mai ales pentru altii) pe care de fapt nu vrei sa le faci?
 5. Ai tendinta sa faci mai multe lucruri simultan?
 6. Urasti sa renunti sau sa cedezi mereu in speranta ca aceasta se va rezolva in timp?
 7. Este important pentru tine sa ai dreptate ?
 8. Este important pentru tine sa fii placut ?
 9. Ai tendinta sa incepi lucruri sis a nu le finalizezi?
 10. Iti setezi deadlineuri nerealiste ?
 11. Esti destul de usor de convins?
 12. Iti displace sa fii diferit?
 13. Ai tendinta sa te pui in situatii de a fi dependent?
 14. Te simti inconfortabil (plictisit, iritat) daca apar mici discrepante fata de planul initial ?
 15. Te-ai descrie ca fiind “rapid” si nu ai rabdare cu ceilalti?
 16. Urasti sa fi inrerupt?
 17. Ai tendinta sa te compari permanent cu ceilalti si sa te simti inferior sau superior lor?
 18. Te trezesti invartindu-te in cerc intr-o problema, simtindu-te blocat si in imposibilitatea de a o lasa sa treaca ?
 19. Ai tendinta sa nu realizezi cat de obosit sau de flamand esti si continui sa muncesti?
 20. Ai tendinta sa vorbesti in acelasi timp cu altii sau sa le completezi discursul ?
 21. Iti place sa explicit lucrurile in detaliu si foarte precis ?
 22. Iti place sa treci la actiune in jobul tau decat sa tot vorbesti despre el?
 23. Preferi sa faci lucrurile de unul singur?
 24. Iti displac conflictele?
 25. Ai tendinta sa fii rebelul sau ciudatul grupului?
Coloana 1 Scor 2 Scor 3 Scor 4 Scor 5 Scor
Numarul Intrebarii
3
4
5
1
6
Numarul Intrebarii
7
8
10
2
9
Numarul Intrebarii
14
11
15
13
17
Numarul Intrebarii
16
12
20
19
18
Numarul Intrebarii
21
24
22
23
25
Total
Total
Total
Total
Total

Acum copiaza  rezultatele din tabelul de mai sus in tabelul cu tipurile de drivere. Multi au un amestec de drivere deci nu este necesar sa ai un anumit tip foarte puternic.

Coloana Tipul de driver Scor Total
1
Tipul care este PERFECT
2
Tipul care multumeste pe altii
3
Tipul grabit
4
Tipul puternic
5
Tipul care incearca din greu

Fiecare dintre voi imi scrieti ce v-a iesit in comentarii si va voi da interpretarea rezultatelor!

Interpretarea rezultatelor:

Tipul esti PERCFECT – acest tip isi ia energia din a face lucrurile corect. Urmareste perfectiunea in orice, verifica cu atentie, face lucrurile precise si isi stabileste standarede inalte. Dezavantajul acestui tip de driver este ca uneori se rateaza termenele de executie deoarece se pierde mult timp cu verificarea . Au tendinta sa aiba un slab simt al prioritatilor si insista ca totul sa fie facut perfect.

Tipul care-I multumeste pe altii – Acesta e tipul pe care ti-l doresti sa-l ai in preajma deoarece este foarte dragut cu ceilalti. Isi foloseste mult intuitia si este atent la semnalele corporale si la alte semnale pe care ceilalti le pot trece cu vederea.

Tipul grabit – cei care au acest tip, iubesc sa faca lucrurile cat pot de rapid, ceaa ce ii face sa rezolve foarte multe lucruri. Isi iau energia din faptul ca au termene limite si dornici sa faca mai mult decat li se cere. Acestui tip daca-I dai mult timp in realizarea unei sarcini, il va pierde, nu se va apuca de treaba pana cand sarcina devine urgenta. Acest lucru se poate intoarce impotriva lor pentru ca din graba vor face si greseli.

Tipul puternic – acest tip are abilitatea de a fi calm in orice circumstante. Este condus de nevoia de a face fata situatiilor de criza, oamenilor dificili si va munci constant indifferent de volumul de munca. In dorinta lor de a avea totul sub control , pot parea distanti si e posibil sa nu stie sa ceara ajutor cateodata.

Tipul care incearca din greu – acest tip este entuziast, se implica in multe  activitati diferite  si are tendinta sa se ofere voluntari. Isi iau energia din lucrurile noi pe care au posibilitatea sa le testeze. Insa uneori transforma sarcini micute in ditamai proiectul in dorinta lor de vanare a fiecarei posibilitati in parte. De asemenea e posibil sa devina plictisit de munca in detaliu care urmeaza pentru realizarea proiectului si chiar sa renunte la realizarea acestuia pe parcurs ca sa aiba o noua activitate care este incitanta pentru el.

Sa va fie de folos!

Gianni